ශීතකරණය, අපගේ ආහාර නැවුම්ව තබා ගැනීමට, කාලය ඉතිරි කර ගැනීමට සහ ආහාර නරක්වීම වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ. නමුත් සෑම දෙයක්ම සිසිල් නොකළ යුතු බව ඔබ දැන සිටියාද? ඇතැම් ආහාර වැරදි ලෙස ගබඩා කළ විට සෞඛ්ය අවදානම් පවා ඇති කළ හැකිය.

අධික සීතලට වේගයෙන් පිෂ්ඨය සීනි බවට පත් කළ හැක. ඔබ අර්තාපල් ගබඩා කරන විට, ඒවා ඔබේ මුළුතැන්ගෙයෙහි සිසිල් වියළි ස්ථානයක තබා ගන්න (නමුත් අධික සීතල නොවේ!)

ශීතකරණය තුළ කෙසෙල් හොඳින් වැඩෙන්නේ නැත. සීතල නිසා ඒවා කළු පැහැයට හැරීමේ ක්රියාවලිය වේගවත් කළ හැකිය. ඔබට කෙසෙල් වලින් උපරිම ප්රයෝජන ලබා ගැනීමට අවශ්යනම්, ඒවා සම්පූර්ණයෙන්ම ඉදවීමට පෙර මිලදී ගෙන ඔබේ මුළුතැන්ගෙයෙහි කාමර උෂ්ණත්වයේ දී ස්වභාවිකව ඉදවීමට ඉඩ දෙන්න.

කොමඩු ද සීතල තුළ හොඳින් වැඩෙන්නේ නැත, මන්ද ශීතකරණය මඟින් ඒවායේ කුණුවීම වේගවත් කළ හැකිය. ඔබ කොමඩු ගෙඩියක් මිලදී ගන්නා විට, එය සිසිල් වියළි ස්ථානයක ගබඩා කරන්න (අධික සීතල නොවේ).

ඔබට බැසිල් නැවුම්ව තබා ගැනීමට අවශ්යනම්, එය වතුර ස්වල්පයක ගබඩා කර ශීතකරණයේ නොව, සෙවණෙහි තබා ගන්න. එය අවම වශයෙන් 40°F (4°C) උෂ්ණත්වයක තබා ගැනීම වැදගත් වේ. අධික සීතල නිසා ඒවායේ කළු ලප ඇති කර එහි රසය විනාශ කළ හැකිය.

ළූණු නැවුම්ව තබාගැනීමටනම් ඒවාට නිසි වායු සංසරණය අවශ්ය වේ. ළූණු සහ අර්තාපල් එකට ගබඩා කළ නොහැක. ඒවා එකිනෙකට සමීපව තබා ගැනීමෙන් ළූණු වයසට යාම වේගවත් කළ හැකිය. දෙකම නැවුම්ව තබා ගැනීමට, ඒවා ඔබේ මුළුතැන්ගෙයෙහි වෙනම ප්රදේශවල ගබඩා කරන්න.

කෝපි නැවුම්ව තබා ගැනීමට නිසි වායු සංසරණයක් සහ වියළි තත්වයන් අවශ්ය වේ. එලෙස ගබඩා කිරීමෙන් එහි රසය ආරක්ෂා කරන අතර ඔබේ උදෑසන පානය සැමවිටම පරිපූර්ණ සහ රසවත් බවක් සහතික කරයි.

සීතල නිසා ඒවායේ පිටත සහ ඇතුළත පුස් සෑදීමට හේතු විය හැක. සුදුළූණු නැවුම්ව තබා ගැනීමට, එය වියළි හා උණුසුම් ස්ථානයක ගබඩා කරන්න.

බොහෝ උණු සෝස් වර්ගවල විනාකිරි සහ කල් තබා ගන්නා ද්රව්ය අඩංගු වන අතර ඒවා පුස් සහ බැක්ටීරියා වර්ධනය වැළැක්වීමට උපකාරී වේ, එබැවින් ඒවා ශීතකරණයේ තැබීමෙන් ඒවායේ ශක්තිය අඩු කළ හැකිය.

ශීතකරණයේ පාන් ගබඩා කිරීමෙන් පාන් ඉක්මනින් පරණ වීමට හේතු වේ. හොඳම දේ නම්, පාන් ශීතකරණයෙන් පිටත තබා ගැනීමයි.

වායු රහිත භාජනයක ගබඩා කළ විට මී පැණි සියවස් ගණනාවක් වුවද පවතී. නමුත් ශීතකරණයේ මී පැණි ගබඩා කිරීමෙන් එය ස්ඵටිකීකරණය වී දැඩි විය හැකි අතර, එහි රසය ද අඩු වේ. හොඳම පැණි රස සඳහා මී පැණි කාමර උෂ්ණත්වයේ තබා ගන්න.

වට්ටක්කා ශීතකරණයේ තබා දින දෙක තුනකට පසු නරක් විය හැක. එබැවින් ඒවා ශීතකරණයේ තැබීමෙන් වැළකී සිටීම වඩාත් සුදුසුය. ඒ වෙනුවට, ඒවා ඔබේ මුළුතැන්ගෙයෙහි සිසිල් ස්ථානයක තබාගන්න.

ශීතකරණයේ පිටි ගබඩා කිරීමෙන් හානියක් සිදු නොවන අතර, එසේ කිරීමෙන් සැබෑ වාසියක් ද නොමැත. එබැවින්, ඔබේ ශීතකරණයේ සීතලෙන් සැබවින්ම ප්රයෝජන ගන්නා දේවල් සඳහා එම ඉඩ වෙන් කිරීම වඩා සුදුසුයි.

බිත්තර කාමර උෂ්ණත්වයේ ගබඩා කිරීමෙන්, රසය සහ වයනය ආරක්ෂා කර ගැනීමට උපකාරී වන අතර, ඒවා ශීතකරණයේ තැබීමෙන් ඒවායේ ආයු කාලය දීර්ඝ වේ. ඔබ ඒවා අනුභව කිරීමට කැමති ආකාරය අනුව තීරණය ඔබට භාරයි.

තක්කාලි ශීතකරණයේ තැබීමෙන් කැටිති සහ අප්රසන්න වයනයක් ඇති විය හැකියි. ස්ඵටික සෑදීම සහ අකාලයේ කුණුවීම වැළැක්වීම සඳහා ඒවා උණුසුම්, වියළි ස්ථානයක තබා ගන්න.

බොහෝ අඹරන ලද කුළුබඩු කාමර උෂ්ණත්වයේ තබා ගතහොත් වසර ගණනාවක් පැවතිය හැකිය. කෙසේ වෙතත්, සීතල හා තෙතමනය සහිත පරිසරයක ගබඩා කළ විට, ඒවායේ රසය අඩු වන අතර, ඒවායේ රසය ඉක්මනින් නැති වී යයි.

ශීතකරණයක සීතල වාතය, මේවායේ ස්වභාවිකව දක්නට ලැබෙන ඉහළ ජල අන්තර්ගතය නිසා කුණුවීමේ ක්රියාවලිය වේගවත් කළ හැකිය. කැරට් දිගු කාලයක් පැවතීමට නම්, ඒවා කාමර උෂ්ණත්වයේ ගබඩා කිරීම වඩාත් සුදුසුයි.

ශීතකරණයේ තබා ඇති විට, එය දැඩි වී ඉටි වැනි වයනයක් වර්ධනය විය හැකි අතර ඒවායේ රසයට ද බලපෑම් කළ හැක. මෙම ගැටළු වළක්වා ගැනීම සඳහා, බටර් කාමර උෂ්ණත්වයේ ගබඩා කරන්න.

චොකලට් සෑදීමේ ක්රියාවලියට විවිධ කොකෝවා ඇට, කුඩු සහ කිරි සමඟ රත් කර සිසිල් කිරීම ඇතුළත් වේ. ඕනෑම අමතර සිසිලනයකින් සියුම් කොකෝවා ස්ඵටික සහ දීප්තිය විනාශ විය හැකි අතර, එය හුණු සහිත වයනයක් හෝ මතුපිට සාදන සුදු පැහැති ආලේපනයක් වැනි දෙයක් ඇති කරයි.
– FACEBOOK